hypotheekvormen

Informatie over hypotheekvormen

Een keuze in uw hypotheekrente

https://www.rente.nl/

Bent u van plan een huis te kopen en een hypotheek af te sluiten? Toch zijn er veel punten die u zou moeten nakijken voor het kiezen van de juiste hypotheekadviseur of bij het berekenen van de hypotheek. Er zijn een paar opties waarmee u rekening moet houden wanneer u naar het type en de duur van de hypotheeklening kijkt. Zo zijn er bijvoorbeeld hypotheken met een looptijd van 15 of 30 jaar en moet er rekening worden gehouden met vaste en aanpasbare rentetarieven. Hieronder geven we een overzicht van de soorten hypotheken om u te helpen de beste beslissing te nemen voordat u een lening afsluit.

Hypotheek met vaste rente

Een hypotheek met vaste rente is een hypotheeklening waarvan het rentepercentage gedurende de gehele lening permanent is. Ongeacht of het een lening met een looptijd van 10, 30 of een onbeperkt aantal jaar betreft. Hoewel hypotheken met een vaste rente betekenen dat de rente niet stijgt als de marktrente stijgt, betekent dit ook dat kredietnemers moeten herfinancieren om te profiteren van lagere rentetarieven. Hypotheken met een vaste rente zijn het minst risicovol van alle leningen. Ook is de vaste hypotheek met een looptijd van een bepaald aantal jaren de meest populaire leenvorm.

Hypotheek met regelbare rente

Hypotheken met een variabele rente hebben rentetarieven die zullen fluctueren volgens een index van de kredietverstrekkers en hun marge tarief. Deze tarieven zullen doorgaans jaarlijks veranderen vanaf het moment van ondertekening. Hypotheken met een variabele rente hebben vaak jaarlijkse en levenslange limieten, wat betekent dat de verandering van jaar tot jaar niet te drastisch zal zijn.

Hypotheken met een variabele rente zijn gestructureerd met een initieel tarief dat is vastgesteld voor een vooraf bepaalde tijd, variërend van 1 tot 10 jaar. Over het algemeen geldt dat hoe langer het tijdsbestek is, hoe hoger uw vaste korte rente zal zijn. Nadat dit tijdsbestek is verstreken, verandert het tarief elk jaar. Hierdoor profiteert u in het begin van uw hypotheeklening van een lagere rente, maar loopt u later meer risico als de rente begint te fluctueren.