Zakelijke hypotheek
Een zakelijke hypotheek is vergelijkbaar met een particuliere hypotheek, maar er zitten natuurlijk wel wat verschillen in. Dat begint al bij het feit dat een zakelijke hypotheek niet ingezet kan worden voor een pand waar je in wil wonen. Het is een hypotheek die bedoeld is voor je bedrijfspand. In principe kan elke ondernemer, van een klein of groot bedrijf, een zakelijke hypotheek afsluiten. Natuurlijk hangt dat wel weer af van je financiële mogelijkheden als ondernemer of bedrijf. Je leest hier meer over de soorten hypotheken, hypotheekrente voor een zakelijke hypotheek en eigen inleg voor een bedrijfspand.
Soort hypotheek
De meest bekende varianten van de hypotheek zijn de lineaire en de annuïteitenhypotheek. De lineaire hypotheek is een hypotheek waarbij je een maandelijks bedrag aflost, maar het rentebedrag steeds lager wordt. De annuïteitenhypotheek is een hypotheek waarbij je maandelijks hetzelfde betaalt. De looptijd van een zakelijke hypotheek is minimaal 5 jaar. Vaker wordt er gekozen voor een looptijd van 10 of 20 jaar. Wat een betere hypotheekvorm is, hangt daarom voor jou ook af van de toekomst van je bedrijf of onderneming of de verwachte toekomst daarvan.
Rente
Net als bij iedere hypotheek heb je bij een zakelijke hypotheek te maken met rente. De rente voor een zakelijke hypotheek is opgebouwd uit de basisrente en de debiteuren opslag. Dit wordt ook wel aangeduid als de risico-opslag. Die opslag wordt bepaald door de hypotheekverstrekker en kan dus een verschil maken. Er wordt namelijk gekeken naar een aantal zaken om jouw risicogroep te bepalen. Aan de hand daarvan wordt de risico-opslag bepaald.
Risico-opslag bepaling
De zaken die hierbij worden overwogen zijn bijvoorbeeld je ervaring als ondernemer, het aantal jaren dat je bedrijf actief is en of je een buffer hebt financieel gezien. Natuurlijk speelt ook de grootte van die buffer een rol. Zo bepaalt een bank bijvoorbeeld hoe veel of weinig risico er is. Een groot bedrijf dat al jaren succesvol is, zal eerder een lage risico-opslag krijgen dan een beginnend ondernemer. Dat betekent dat de rente voor een onervaren ondernemer vaak hoger is dan voor een ondernemer met een winstgevend bedrijf.
Eigen inleg
Bij een zakelijke lening is het daarnaast noodzakelijk om een deel van de marktwaarde van je pand zelf te financieren. Dit gaat doorgaans om een percentage van 30%. Die moet je dus uit eigen zak inleggen. Als je dat niet zelf hebt, kun je dit natuurlijk op verschillende manieren bij elkaar krijgen. Bijvoorbeeld door crowdfunding of investeerders. Voor de overige 70% kun je een zakelijke hypotheek afsluiten, afhankelijk natuurlijk van je situatie en mogelijkheden. Het is geen garantie dat je ook daadwerkelijk de hypotheek krijgt als je enkel de eerste 30% bij elkaar hebt gespaard voor een bedrijfspand.
Kijk op FinaForte.nl voor meer informatie over zakelijke hypotheken.