Waar moet een ZZP’er op letten bij het aanvragen van een hypotheek
Dit artikel gaat over aandachtspunten voor een ZZP’er bij het aanvragen van een hypotheek.
Je financiële situatie
Als je als ZZP’er een hypotheek wilt aanvragen, dan wordt het maximumbedrag dat je kan lenen vastgesteld aan de hand van het toetsinkomen. Dat is je gemiddelde inkomen van de drie voorgaande jaren. Dat mag echter niet over het inkomen heen gaan van het laatste kalenderjaar. Er wordt ook gekeken naar het actuele boekjaar. Voor die periode moet het inkomen vergelijkbaar zijn met het toetsinkomen. Als je tussen 1 en 3 jaar een ondernemer bent, dan kan je soms toch een hypotheek krijgen. Dan moet je wel meer informatie verstrekken.
Hypotheekbedrag
Behalve je inkomen is ook je persoonlijke situatie bepalend voor de hypotheekhoogte. Je kunt niet meer lenen dan honderd procent van de waarde van de woning. De extra kosten voor de koop zal je uit eigen zak moeten betalen, wat ongeveer zes procent van de woningwaarde is. Soms financieren hypotheekverstrekkers aan ZZP’ers niet meer dan negentig procent van de woningwaarde.
Nationale Hypotheek Garantie
Met een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) loop je minder risico en je betaalt iets minder rente voor je hypotheek. Als je door veranderde omstandigheden niet meer aan je hypotheekverplichtingen kunt voldoen, dan helpt NHG. Voor een NHG betaal je een zeventiende procent van het bedrag van de hypotheek. Je kunt met NHG een hypotheek aanvragen, indien:
- je tenminste één jaar zelfstandig bent;
- de woning een waarde heeft van niet meer dan € 325.000;
- je beschikt voor het toetsinkomen over een Inkomensverklaring Ondernemer;
- van je onderneming de solvabiliteit tenminste vijfentwintig procent bedraagt.
Advies inwinnen
Het kan als betrekkelijke leek lastig zijn de beste keuze voor je situatie te maken. Niet alle hypotheekverstrekkers zijn blij met ZZP’er en kunnen voor een hypotheek ZZP aanvullende voorwaarden stellen. Het is daarom het overwegen waard om advies in te winnen bij een hypotheekadviseur.