hypotheekvormen

Informatie over hypotheekvormen

Wat is mijn huis waard? Wat is wijsheid voor woningbezitters?

Wat is mijn huis waard

Als huizenbezitter is het regelmatig goed om jezelf de vraag te stellen: “Wat is mijn huis waard?” Dit is namelijk belangrijke informatie als je overweegt om te verkopen of om te verbouwen. Het kan ook interessant zijn om te weten of je huis meer of minder waard is geworden sinds de aankoop. In deze blog geven we je tips om de waarde van je huis te bepalen en wat je eventueel kunt doen om de waarde te verhogen.

Bepaal de oppervlakte en kenmerken van je woning

Om te beginnen is het belangrijk om de oppervlakte en kenmerken van je woning te kennen. Dit klinkt heel logisch, maar het is goed om alles nog eens op een rijtje te zetten. Welke oppervlakte heeft je woning en wat zijn de kenmerken zoals bijvoorbeeld het aantal slaapkamers en badkamer(s)? Op basis hiervan kun je de waarde van je woning inschatten.

Vergelijk met soortgelijke woningen in de buurt

De woningmarkt kan per regio heel verschillend zijn. Een huis in Amsterdam is bijvoorbeeld veel duurder dan een huis in Groningen. Daarom is het handig om de waarde van je woning te vergelijken met soortgelijke woningen in de buurt. Dit is niet heel eenvoudig aangezien er altijd wel verschillen zijn, maar het geeft je wel een beeld van de marktwaarde van je woning.

Hou rekening met verbouwingen of renovaties

Als je in de afgelopen jaren verbouwingen of renovaties hebt uitgevoerd, dan kan dit invloed hebben op de waarde van je woning. Het is dan ook belangrijk om deze verbouwingen of renovaties mee te nemen in de waardebepaling van je woning. Een vernieuwde keuken of badkamer kan de waarde van je woning flink verhogen.

Verhoog de waarde van je woning

Mocht je de waarde van je woning willen verhogen, dan zijn er verschillende opties. Zo kun je denken aan een uitbouw, een dakkapel of het plaatsen van zonnepanelen. Het is wel belangrijk om af te wegen of de investering die je doet opweegt tegen de waardevermeerdering van je woning.

Bepaal de vraagprijs bij verkoop

Als je overweegt om je woning te verkopen, dan is het belangrijk om een goede vraagprijs te bepalen. Een te hoge vraagprijs kan ervoor zorgen dat potentiële kopers afhaken, terwijl een te lage vraagprijs zonde is van de waarde van je woning. Door bovenstaande tips toe te passen en onderzoek te doen naar soortgelijke woningen in de buurt, kun je een goede vraagprijs bepalen.

Samenvatting

Als huizenbezitter is het belangrijk om te weten wat je woning waard is. Dit kan bijvoorbeeld van belang zijn bij verkoop of verbouwingen. Door de oppervlakte en kenmerken van je woning te bepalen en te vergelijken met soortgelijke woningen in de buurt, krijg je een goed beeld van de marktwaarde van je woning. Ook is het slim om eventuele verbouwingen of renovaties mee te nemen in de waardebepaling. Wil je de waarde van je woning verhogen? Dan zijn er verschillende opties mogelijk. Door een goede vraagprijs te bepalen bij verkoop, voorkom je dat je huis te lang te koop staat en kun je bovendien de maximale verkoopprijs realiseren. Hopelijk helpen deze tips je verder in het bepalen van de waarde van je woning.

Bron: www.ooms.com

Ooms