hypotheekvormen

Informatie over hypotheekvormen

Wat is een lineaire hypotheek?

hypotheek zzp

Ga je een woning kopen? En wil je gebruik maken hypotheekrenteaftrek? Dan kun je kiezen voor een lineaire hypotheek vorm. Alleen hoe werkt dit precies? En heeft het ook voordelen? Als je daar antwoorden op wil hebben, dan ben je hier helemaal aan het juiste adres.

In deze blog gaan wij je informeren over het toepassen van de lineaire hypotheek vorm.

Hieronder lees je er meer over:

Wat houdt een lineaire hypotheek vorm exact in?

Wanneer je een woning gaat kopen en je wilt je hypotheekschuld zo snel mogelijk aflossen. Het is namelijk immers bekend, dat je schuld sneller daalt met lineaire hypotheek vorm. Dit zijn de meest belangrijke vormen van een lineaire hypotheek:

  • Het bedrag dat je aflost blijft elke maand gelijk
  • Je rentebedrag daalt naarmate je schuld kleiner wordt

Oftewel, het resulteert zich in een steeds minder hoger wordende maandlasten. Dat is namelijk zo, omdat het bedrag uit 2-delen bestaat, waaronder: een deel rente en een deel aflossing. Wel is het zo, omdat je steeds minder hypotheekschuld hebt. Je tijdens de looptijd van je hypotheek, dus minder rente kunt laten aftrekken.

Waardoor het uiteindelijk aan het einde van de looptijd je het volledige bedrag hebt afgelost. En wil je vooraf een antwoord op de vraag: hoeveel kan ik lenen? Dan bevelen wij je aan om dit tijdig te laten berekenen door jouw hypotheekverstrekker, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Wat zijn de voordelen van een lineaire hypotheek?

Nu we je hebben uitgelegd wat een lineaire hypotheek exact inhoudt, dan is nu de hoogste tijd om je te informeren over de voordelen ervan. Zoals hierboven vermeldt betaal je dus steeds minder voor je hypotheek, waardoor je uiteindelijk zelfs nog meer kunt gaan overhouden. En dat maakt zelfs, dat je over de gehele looptijd nog goedkoper uit bent ook. En mooie hierin is, ook dat je per kalenderjaar boetevrij 10 tot 20% extra kunt aflossen. Wat uiteindelijk steeds meer in jouw voordeel kan gaan werken.

Oftewel, het hebben van een lineaire hypotheek, is nog helemaal zo gek nog niet. Wel is het handig om vooraf bij jouw hypotheekverstrekker te informeren welke hypotheekvorm het beste bij jou past. Zo kun je de lineaire hypotheek zelfs nog combineren annuïteitenhypotheek. Bij deze vorm betaal je in eerst instantie steeds minder en daarna stijgen de kosten steeds meer.

Door het te combineren kun je hier een balans, dus het is nogmaals zaak om te kijken wat het beste bij jou past.

Veel succes met het afsluiten van een hypotheek!