hypotheekvormen

Informatie over hypotheekvormen

Hefbomen in opties: dit is van belang

Veel handelaren die een positie open hebben op de aandelenmarkt, willen een zo groot mogelijke hefboomwerking hebben. Dit helpt om je positie te beschermen en je blootstelling aan ongewenste of financieel dure bewegingen in de koersprijs van die markt te beperken. Met beursgenoteerde opties kun je een lucratieve hefboom realiseren als je goed op de hoogte bent van de risico’s als je begint met het toepassen van deze strategie.

Optiecontract

Zo kun je bijvoorbeeld beleggen in 100 aandelen van een bedrijf waar je goed bekend mee bent. Je hebt uiteraard onderzoek gedaan en niet je hele spaargeld in één positie gestoken. Als je bijvoorbeeld 100 aandelen koopt van een aandeel dat wordt verhandeld tegen €30 per aandeel, heb je zojuist €3000 geïnvesteerd op de beurs. Dit is de definitie van beleggen zoals de meeste mensen gewend zijn. Je koopt een aandeel, en hoopt dat het meer waard wordt. Als je een optiecontract zou kopen op basis van datzelfde aandeel met een prijs van €2 per aandeel, betaal je slechts €200. Je hebt nu het recht gekocht om die aandelen later te kopen. Je bent niks verplicht te kopen, het is immers een recht, en geen plicht! Met een optie koop je niet het aandeel zelf, maar wel het recht om die honderd aandelen binnen een bepaalde periode te kopen tegen een afgesproken prijs. Als je denkt dat de beursnotering omhoog gaat tot €40 kun je aan het einde van de contractperiode de aandelen kopen voor €30. Die aandelen verkoop je dan direct weer door met meer winst. De premie wordt hier nog van afgetrokken, in dit geval zal dat 200 euro zijn (100 x 2). Je totale winst zal uitkomen op 100 x €10 minus 100 x €2.

Wanneer?

Dus, wanneer zou je deze strategie willen toepassen? Je kunt het overwegen als een bedrijf een overname doet, en daardoor een concurrent wegneemt. Dit gebeurt regelmatig bijvoorbeeld in de supermarktbranche, zoals de overname van Jan Linders door Albert Heijn.

Put opties

Stel dat je momenteel 100 aandelen bezit van een bedrijf dat momenteel wordt verhandeld tegen een notering van €50, maar al uw analyses voorspellen een daling van die markt in de komende paar maanden. Dan kun je put opties kopen met een uitoefenprijs van €50. 

Met deze put opties kunt je je aandelen binnen de looptijd van het optiecontract voor €50 verkopen. Dit kan je beschermen tegen een groot verlies als de markt daalt. Als de prijs van de onderliggende waarde stijgt, kunt je de put opties laten verlopen en behoud je je huidige positie in die onderliggende waarde. Je enige financiële kosten zitten dan in het kopen van de putopties.