hypotheekvormen

Informatie over hypotheekvormen

Hoeveel kan ik lenen? 

Maximale hypotheek dat je maximaal kan krijgen is het laagste bedrag van de volgende 2 zaken. 

 1. Taxatiewaarde 
 1. Maximale hypotheek berekend op inkomen 

Case 

Maximale hypotheek op inkomen volgens een rekentool bedraagt € 500.000,-. De taxatiewaarde van je droomhuis bedraagt € 400.000,-. Omdat het laagste van die 2 bedragen € 400.000,- bedraagt is dat je maximale hypotheek die je kan krijgen. Let op, staat er iets in de bkr dan wordt het bedrag dat je kan lenen minder. 

Nog een voorbeeld 

Maximale hypotheekbedrag op inkomen bedraagt nog steeds € 500.000,- maar een andere taxateur maakt een taxatiewaarde van € 650.000,-. Omdat het laagste bedrag € 500.000,- bedraagt is dat je maximaal mogelijke hypotheek.  

Grote verschillen taxatie 

In dit voorbeeld heb ik een groot verschil in taxatie gemaakt, in de praktijk zal het verschil beperkt blijven tot ongeveer 20%. Uitschieters kan ook. Je ziet dat het belangrijk is om de woningwaarde te weten als jij je maximale hypotheek wil weten i.v.m. het bod. 

Lexwonen.nl berekend hoeveel hypotheek je kan krijgen op basis van je inkomen en wat je minimaal zou moeten bieden op een huis.  Indicatie marktwaarde wordt dan mee gewerkt. 

Alles weten over het huis 

Als je wil overbieden dan moet je dus alles weten over het huis. Is de taxatie onbekend dan neem je behoorlijk wat risico’s. Welke risico’s zijn er bij een fout bod. Lexwonen.nl berekend hoeveel je moet overbieden om een kans te maken. 

Stelling 

 • Ik bied € 100.000,- hoger dan de vraagprijs want ik heb € 125.000,- overwaarde op de oude woning. Een foutje in de marktwaarde berekening kan ik met overwaarde van de huidige woning goedmaken. 
   
  Je doet altijd een bod onder voorbehoud van financiering. Je kan dan de helft van de overwaarde gebruiken om een hoger bod te doen en de andere helft om het bedrag aan voorbehoud van financiering te verlagen. Hoe lager het bedrag aan voorbehoud van financiering is des te meer kans je hebt op de woning. Verkopend makelaars vinden het fijn als jouw aan te vragen hypotheek lager is dan de woningwaarde. Hoe lager de aan te vragen hypotheeksom des te meer kans. Sinds 2020 wordt hier steeds meer op gelet. Vanaf 2021 is het al bijna doorslaggevend dat lager voorbehoud van financiering  doorslaggevend is. Aan wie zou jij het liefste je huis verkopen? Aan iemand die alles moet financieren bij de bank? Of aan een koper die maar 75%  van de waarde van het huis hoeft aan te vragen aan hypotheek? 
   
  Nog een stelling 
 • Ik bied €125.000,- hoger dan de vraagprijs omdat mijn woning waarschijnlijk een overwaarde heeft van € 125.000,-.  Dit weet ik van verkopers uit de regio. 
   
  Wekelijks wordt er een hoger bod gedaan dan de vraagprijs gebaseerd op aannames van mensen uit de regio. Laat ik dit zeggen. Er zijn huizen die wel € 1250.000,- worden overboden terwijl € 60.000,- genoeg zou moeten zijn. Dit kan gebeuren door bijvoorbeeld een moeder die in de straat van haar kind wil wonen. Moeder haalt kinderen uit school en zorgt voor de verzorging. Deze afwijkende omstandigheden en biedingen heb je nu in elke regio. Laat professionals de overwaarde bepalen en voorkom dure fouten. 

Voorbeeld dure bied fout 

Joost deed een bod van € 450.000,- op een huis met een vraagprijs van € 400.000,-. De taxatiewaarde bedroeg € 400.000,-. Joost dacht een overwaarde te hebben gerealiseerd van € 50.000,-. Omdat achteraf de overwaarde € 110.000,- bedroeg had Joost het voorbehoud van financiering naar € 290.000,- kunnen brengen.  

Doordat hij niet exact wist hoe het in elkaar zat is de woning naar een ander gegaan. 
 
Hoeveel kan ik lenen 

Ben jij doorstromer en weet jij jouw overwaarde, de waarde van je nieuwe aan te kopen huis en je maximale hypotheek op inkomen? Je kan nu een bod gaan uitbrengen. Kijk uit met bieden. Denk niet dat op een pand van ouderen minder op wordt geboden. Bied voldoende, zoveel staat er niet meer te koop, overleg met professionals. 

Ben jij starter? Weet dat je door optimaliseren van hypotheekrentes in combinatie met divers rentevast periodes je maximale hypotheek kan verhogen. Als je gemiddeld 1,01% of de 1,51% uit komt dan kan je veel meer hypotheek krijgen. Dit kan je wel € 77.000,- aan hypotheek schelen. Het is de moeite waard om dit te laten berekenen. 

Ik heb een lening, hoeveel hypotheek kan ik krijgen? 

Over het algemeen zijn leningen een gevaar voor de hypotheek. In de bkr staat alles vermeld. Het eerste wat banken doen is de bkr toetsen. Stel jij mag € 1000,- rood staan op de bank. Je staat echter nooit rood, je hebt er zelfs € 100.000 spaargeld op die rekening staan. 
 
Jij hebt een mobiele leaseconstructie van je toestel. Meestal staat deze voor € 900,- in de bkr. Verder heb je een krediet van € 10.000,-  via de bank of andere financiële instelling. 

Door deze leningen kan jij een slordige € 75.000,- minder aan hypotheek krijgen. Wil jij weten hoeveel hypotheek je kan krijgen kijk dan ook zeker naar alle betalingsverplichtingen. 

 1. Bkr 
 1. Alimentatie 
 1. Studieschulden bij DUO 
 1. Overige onderhandse leningen 

Als je niet genoeg hypotheek krijgt? 

Kan jij niet genoeg hypotheek krijgen? Of heb je te weinig eigen geld voor de kosten koper? Wat dacht je van een hypotheek met 3 of 4 personen? 

Hoeveel hypotheek met 4 personen? 

Lexwonen brekend hypotheek met 4 personen. zodat je weet wat je kan kopen. Samen met vrienden, ouders, broer of zus kan je veel meer lenen en het te kort aan eigen geld samen bij elkaar leggen. 

Voorwaarden maximale hypotheek met 4 personen 

Iedereen dient op dat adres ingeschreven te staan en ook daadwerkelijk daar te wonen. Niemand kan de woning verlaten zonder dat er iemand anders in komt. De hypotheek moet passen. Gaat iemand bijvoorbeeld de woning na 8 jaar verlaten houd er dan rekening mee dat deze persoon een stuk overwaarde mee krijgt of af moet rekenen i.v.m. restschuld. 

Gaan huizenzoekers met 3 of 4 personen kopen dan is dat meestal voor gemiddeld een jaar of 15. Hoe hoger de overwaarde hoe lastiger het is dat anderen de plek overnemen. Meestal worden huizen verkocht en een andere woning gekocht. Hoeveelheid hypotheek dat je kan krijgen is met 4 personen erg veel. 

Huis kopen met 4 personen en oude woning 

Stel je koopt een huis samen met ouders. Jij zelf en je ouders hebben op dit moment een eigen woning. Je krijgt op 1 woning een overbruggingshypotheek. Je kan dus niet van 2 huizen de overwaarde gebruiken om te overbieden. 

Jouw maximale hypotheek waar je mee mag rekenen is dus beperkt tot 1 woning. Heb jij dus de overwaarde nodig van de andere woning? Je zal dat huis eerst moeten verkopen en dat geld echt op de bank hebben staan. 

Dit is natuurlijk een risico.  Stel dat er een afwijzing komt van de bank en de hypotheek krijg je niet met 4 personen, jouw huis is wel verkocht. Om risico’s te vermijden moet je altijd zorgen dat BKR en inkomens goed onderzocht zijn. Ook de marktwaarde van de woning die ja gaat kopen en de overwaardes van de huidige woningen als die er zijn. 

Ik krijg loonsverhoging over 6 maanden 

Wil jij weten hoeveel hypotheek je kan krijgen en krijg je binnen 6 maanden een loonsverhoging? Deze verhoging kunnen we nu al meenemen voor de nieuwe hypotheek. 

Hoeveel bedraagt mijn hypotheek is een veel gestelde vraag en iedereen snapt nu dat het gebruik van een rekentool niet voldoende is. Bereken zorgvuldig hoeveel je kan lenen voor een huis.